Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

The Marble Chapel

The Marble Chapel
Λίμνη Καρέρα 
Λίμνη Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, Χιλή
Μία από τις ομορφότερες λίμνες του κόσμου είναι η λίμνη που αποκαλείται Λίμνη Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή και Λίμνη Καρέρα στη Χιλή. 

Την μοιράζονται οι δύο χώρες και αποτελεί μια από τις ωραιότερες λίμνες της Νοτίου Αμερικής αλλά και του πλανήτη γενικότερα. 

Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Χιλής και η τέταρτη μεγαλύτερη της Αργεντινής. Αν και η ομορφιά της επαρκεί για να την κάνει δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, οι ασυνήθιστοι βραχώδεις σχηματισμοί στο κέντρο της έχουν τραβήξει ακόμα περισσότερη προσοχή του κόσμου και φυσικά όλων τον φωτογράφων.

Οι περίεργοι αυτοί σχηματισμοί γνωστοί και ως Μαρμάρινες Σπηλιές ή Μαρμάρινος Ναός και Μαρμάρινος Καθεδρικός, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης και είναι ιδανικοί για λήψη υπέροχων φωτογραφιών. 

Λόγο του ότι είναι περιτριγυρισμένοι από την οροσειρά των Άνδεων και με την καθαρότητα της ατμόσφαιρας, είναι μια ειδυλλιακή τοποθεσία για φωτογράφους και τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
CANO CRISTALES

CANO CRISTALES 
Το υγρό ουράνιο τόξο


Το Caño Cristales ή αλλιώς  ( Κρυστάλλινο Στόμιο) είναι ένας κολομβιανός ποταμός που βρίσκεται στην Serrania de la Macarena στην επαρχία Μέτα και στην πραγματικότητα είναι ένας παραπόταμος του ποταμού Guayabero. 
Το ποτάμι είναι γνωστό στους κατοίκους ως "Ποταμός των Πέντε Χρωμάτων" ή το "Υγρό Ουράνιο Τόξο», και μάλιστα αναφέρεται ως το πιο όμορφο ποτάμι του κόσμου και αυτό οφείλεται στα εντυπωσιακά χρώματα του. Η κοίτη του ποταμού στο τέλος του Ιουλίου μέχρι το Νοέμβριο είναι ποικιλοτρόπως χρωματισμένη με  κίτρινα, πράσινα, μπλε, μαύρα χρώματα και ειδικά το κόκκινο χρώμα, το οποίο προκαλείται από το φυτό clavigera Macarenia ( Podostemaceae ) στο κάτω μέρος του ποταμού.Τα βράχια από χαλαζίτη του οροπεδίου Serrania de la Macarena διαμορφώθηκαν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. 
Πρόκειται για μια δυτική προέκταση της Γουιάνας Shield της Βενεζουέλας. Πρόκειται για μία περιοχή  όπου εκεί θα συναντήσει κανείς τα παλαιότερα εκτεθειμένα πετρώματα στον κόσμο.Το Caño Cristales είναι ένα γρήγορο ποτάμι με πολλά ορμητικά νερά και καταρράκτες. Συχνά στα ρηχά σημεία του πυθμένα του έχουν σχηματιστεί μικροί κυκλικοί λάκκοι που έχουν συσταθεί από βότσαλα ή κομμάτια από σκληρότερα πετρώματα. 
Όταν ένα από τα σκληρότερα θραύσματα πετρωμάτων εμπίπτει σε μια από τις κοιλότητες, αυτό περιστρέφεται από την γρήγορη ροή του νερού και αρχίζει να χαράξει στο τοίχωμα της κοιλότητας αυξάνοντας έτσι τις διαστάσεις του φρεατίου.Ο ποταμός Caño Cristales  έχει πολλά υδρόβια φυτά, αλλά στερείται των ψαριών. Εδώ πραγματικά δεν θα βρεί κανείς ούτε ίχνος από κάποιο είδος ψαριού. Το νερό του ποταμού είναι εξαιρετικά καθαρό λόγω της έλλειψης θρεπτικών ουσιών και μικρών σωματιδίων. 
Μοναδικός είναι και ο έντονος  κοκκινορόζ χρωματισμός της κοίτης του ποταμού μετά την βροχερή περίοδο στο τέλος του Ιουλίου - Νοεμβρίου. Αυτό το χρώμα προκαλείται από μεγάλες ποσότητες ενδημικών φυτικών ειδών από Macarenia clavígera. Αυτά τα φυτά βρίσκονται σε κάποια τοπικά ποτάμια, όπως οι Τσάο Siete Machos. 
Αυτά τα κόκκινα φυτά να προσκολλώνται σε βράχια και σε χώρους όπου ο ποταμός έχει ταχύτερο ρεύμα και σχηματίζουν τους όμορφους χρωματισμούς.

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΙΠΕΑΣ

ΕΝΙΠΕΑΣ
Το φαράγγι του Ενιπέα


Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, τον Ενιπέα, τον ωραιότερο από τους ποτάμιους θεούς, γιο του Ωκεανού και της Τηθύος, ερωτεύτηκε η Τυρώ, κόρη του βασιλιά Σαλμωνέως και της Αλκιδίκης. Ο θεός Ποσειδώνας, που είδε την Τυρώ και την ερωτεύτηκε, πήρε τη μορφή του Ενιπέα, για να μπορέσει να την κατακτήσει. Αυτή εξαπατήθηκε και δέχθηκε τον Ποσειδώνα. Ο θεός του υγρού στοιχείου αποκάλυψε στη συνέχεια την ταυτότητά του στην Τυρώ και της προανήγγειλε τη γέννηση των δίδυμων παιδιών τους, του Πελία και του Νηλέα.Ο Ενιπέας είναι ποταμός της Πιερίας, ο οποίος διαρρέει το Λιτόχωρο. Το φαράγγι του έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σε βαθμό που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από κάποια θαλασσινή θεότητα, πατέρα του Πελία και του Νηλέα και συζύγου της Τυρώς. Πρόκειται για προσωποποίηση του Ποσειδώνα. Η ίδια θεότητα απαντάται και στη Θεσσαλία και στην Ήλιδα. Σύμφωνα πάλι με τη Μυθολογία, στο Φαράγγι του Ενιπέα κατασπαράχθηκε από τις Μαινάδες ο μουσικός Ορφέας, ενώ στα νερά του ποταμού λουζόταν και η πανέμορφη Λητώ.Ο Ενιπέας έχει τις πηγές του στην θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Οι κολυμπήθρες (βάθρες) κατά μήκος του είναι φυσικές πισίνες. Η θερμοκρασία του νερού είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου και το κολύμπι πρέπει να γίνεται με προσοχή και ποτέ από καρδιακούς. Παραδόξως, η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού (είτε στην άνοδο, είτε στην κάθοδο) δεν είναι από τις δημοφιλέστερες του Ολύμπου. Οι περισσότεροι ορειβάτες προτιμούν να την παρακάμψουν και να ανέβουν μέχρι τα Πριόνια με το αυτοκίνητό τους και από κει να συνεχίσουν ορειβατικά μέχρι τις ψηλές κορφές. Η διαδρομή αυτή, ωστόσο, είναι από τις ομορφότερες, σκιερότερες και σίγουρα η πιο υγρή από όλες! Προσφέρεται για όλες τις ηλικίες και είναι ιδανική για οικογενειακές εξορμήσεις και διανυκτερεύσεις με σχετική ασφάλεια. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Λιτόχωρο (θέση "Μύλοι") σε υψόμετρο 300 μέτρων. Έχει μήκος 9 χλμ και ένας μέτριος περιηγητής θα φτάσει στα Πριόνια σε 5-6 ώρες. Το νερό του ποταμού είναι πόσιμο σε όλα, σχεδόν, τα σημεία του και υδρεύει το Λιτόχωρο.