Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Χειρόγραφο Voynich

Χειρόγραφο Voynich
Ένα βιβλίο γραμμένο με έναν εντελώς άγνωστο τρόπο γραφής.

Ο Βίλφριντ Βόινιτς (1865–1930), απέκτησε το χειρόγραφο το 1912.


Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο. Θεωρείται ότι γράφτηκε στις αρχές του 15ου αιώνα από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και ακατανόητη γλώσσα.


Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του το χειρόγραφο αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής μελέτης από πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκρυπτογράφους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κανείς τους όμως δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη. Αυτές οι επανειλημμένες αποτυχίες έχουν κάνει το χειρόγραφο Βόινιτς ξακουστό στην ιστορία της κρυπτογραφίας, έδωσαν όμως βάση και στην άποψη ότι το βιβλίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια περίτεχνη απάτη, μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων. 


Το μυστήριο του νοήματος και της προέλευσης του χειρογράφου κέντρισε τη λαϊκή φαντασία, κάνοντας το χειρόγραφο θέμα μυθιστορημάτων και εικασιών. Καμία από τις υποθέσεις των τελευταίων εκατό ετών δεν επαληθεύτηκε.


Το βιβλίο είναι γνωστό με το όνομα του Πολωνοαμερικανού παλαιοβιβλιοπώλη Βίλφριντ Βόινιτς (Wilfrid Voynich), ο οποίος το αγόρασε το 1912. Η πρώτη αναπαραγωγή του κυκλοφόρησε το 2005. Το χειρόγραφο δώρισε ο Χανς Π.Κράους στη βιβλιοθήκη σπανίων βιβλίων και χειρογράφων Μπέινεκε του πανεπιστημίου του Γέιλ το 1969, όπου καταλογογραφήθηκε ως MS 408. Ψηφιοποιημένο αντίγραφο υψηλής ανάλυσης είναι ελεύθερα διαθέσιμο στον ισότοπο της βιβλιοθήκης.
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

El Caminito del Rey


El Caminito del Rey
Το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου
Το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου βρίσκεται στην Ισπανία και άνοιξε εκ νέου για το κοινό μετά από 14 χρόνια  στα τέλη Μαρτίου του 2015

Το μονοπάτι που πιστεύεται ότι είναι η πιο επικίνδυνη διάβαση πεζών στον κόσμο, το El Caminito del Rey που διασχίζει το φαράγγι του Gaitanes στη νότια Ισπανία, αναμένεται να ανοίξει ξανά για τους λάτρεις του κινδύνου και της αδρεναλίνης.


Πρόκειται για ένα μονοπάτι τριών χιλιομέτρων κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, καθώς βρίσκεται 100 μέτρα πάνω από το φαράγγι Desfiladero del los Gaitanes.
Το μονοπάτι αυτό είχε κλείσει το 2001 μετά τον θάνατο πέντε ανθρώπων που προσπάθησαν να το περάσουν μεταξύ 1999 και 2000.

Το μονοπάτι κατασκευάστηκε από το 1900 έως και το 1905. Το 1921 ο βασιλιάς Alfonso XIII, διέσχισε το διάδρομο (μονοπάτι του βασιλιά) για τα εγκαίνια του φράγματος Conde del Guadalhorce και έγινε γνωστό από το σημερινό του όνομα.

Πρόσφατα τοποθετήθηκε ένα προστατευτικό από γυαλί στο μονοπάτι προκειμένου να ανοίξει εκ νέου τις στενές πύλες του στο κοινό.

Ο John Kramer, ένας ντόπιος, ο οποίος περπάτησε στο μονοπάτι τον Απρίλιο του 2013, παραδέχεται ότι ήταν απόλυτη τρέλα. Ένα μήνα πριν είχαν σπάσει τα καλώδια ασφαλείας και ένας Ιταλός ορειβάτης είχε πέσει σε βάθος 80 μέτρων. Ήταν απόλυτα τυχερός, καθώς όχι μόνο επέζησε αλλά δεν είχε ούτε μία γρατζουνιά».
Πάντως ο Kramer υποστηρίζει ότι πλέον το μονοπάτι είναι πολύ πιο ασφαλές και δηλώνει πρόθυμος να το περάσει μαζί με την οικογένειά του.

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Falcon 9

Προσγείωση πυραύλου σε πλατφόρμα
Πραγματοποιήθηκε  η πρώτη επιτυχημένη προσγείωση πυραύλου σε πλατφόρμα στη θάλασσα.

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκτόξευση αλλά και η προσγείωση του πυραύλου Falcon 9 στο Ακρωτήριο του Κανάβεραλ στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος πύραυλος αποτελεί πρόγραμμα της ιδιωτικής εταιρείας Space X με έδρα στην Καλιφόρνια με σκοπό την τοποθέτηση φορτίων σε χαμηλή και γεωστατική τροχιά. Η εταιρεία έχει επιλεγεί από τη NASA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και η πρώτη αποστολή που πραγματοποίησε ήταν στις 7 Οκτωβρίου του 2012.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που πετυχαίνει τέτοιο εγχείρημα κι μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων. Η πτήση του Falcon 9 διήρκεσε 10 λεπτά. Φθάνοντας κοντά στη μέγιστη απόστασή του από τη Γη, τα 200 χιλιόμετρα, ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά 11 τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

Στη συνέχεια ο κινητήρας τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία με σκοπό να κατευθύνει την επιστροφή. O Falcon 9 επανεμφανίσθηκε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το σημείο εκτόξευσης και προσγειώθηκε στο πεδίο δοκιμής διηπειρωτικών πυραύλων Άτλας με απόλυτη ασφάλεια.