Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

The huge waves of Nazaré in Portugal

The huge waves of  Nazaré in Portugal
Τα τεράστια κύματα της Ναζαρέ, στην Πορτογαλία

Η όμορφη παραθαλάσσια πόλη και το θέρετρο της Ναζαρέ στη δυτική ακτή της Πορτογαλίας παραμένει γεμάτο όλο το καλοκαίρι με τους τουρίστες που συρρέουν σε μεγάλες αμμώδεις παραλίες για να χαλαρώσουν, να κολυμπήσουν και να σερφάρουν. Αλλά όταν φτάσει ο χειμώνας τότε το σκηνικό αλλάζει δραματικά. Τεράστια κύματα με ύψος που ξεπερνά τα 30 μέτρα, σκάνε με εκκωφαντικό θόρυβο κατά μήκος της ακτογραμμής.   


Τα τεράστια κύματα της Nazare προσελκύουν τους μεγαλύτερους  surfers από όλο τον κόσμο. 
Μέχρι πρόσφατα, η πόλη και το δυναμικό surfing της ήταν σχετικά άγνωστο πέρα από την Ευρώπη. 


Tον Νοέμβριο του 2011, ο Χαβανέζος surfer Garrett McNamara κατάφερε ένα ρεκόρ με ένα γιγάντιο κύμα ύψους 78 πόδια από το κατώτατο σημείο έωςτην κορυφογραμμή. 
Τον Ιανουάριο του 2013, ο McNamara επέστρεψε στην Nazare και έσπασε το δικό του ρεκόρ με επιτυχία δαμάζοντας ένα κύμα που εκτιμάται ότι ήταν 110 πόδια ψηλό. Αργότερα, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Βραζηλιάνος Carlos Μπούρλε οδήγησε ένα κύμα που φάνηκε να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Αυτή ήταν και η αρχή ώστε η Ναζαρέ να γίνει  πλέον ένα θρυλικό σημείο στον κόσμο των μεγάλων surfing.


Πώς η Ναζαρέ καταφέρνει να δημιουργεί κύματα τέτοιου κολοσσιαίου μεγέθους με τέτοια κανονικότητα; 
Η απάντηση βρίσκεται στην σπάνια υποθαλάσσια γεωγραφία της. Ακριβώς έξω από την ακτή της Nazare είναι το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο φαράγγι στην Ευρώπη και ονομάζεται Nazaré Canyon. Αυτό το τεράστιο φαράγγι διανύει  125 μίλια από την αβυσσική πεδιάδα του Ατλαντικού Ωκεανού σε λιγότερο από μισό μίλι απόστασης από την ακτογραμμή, με κατεύθυνση προς την πόλη σαν ένα βέλος. 


Στο βαθύτερο σημείο του, το δάπεδο στο φαράγγι είναι περισσότερο από 3 μίλια κάτω από την επιφάνεια και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε ένα φαράγγι "headwall" που ανέρχεται σε 100 έως 150 πόδια ακριβώς έξω από τις ακτές της παραλίας Praia do Norte, η οποία είναι και ένα από τα σημεία όπου σημειώνονται τα μεγαλύτερα κύματα της περιοχής,