Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Mirny Diamond Mine

Mirny Diamond Mine
Το μεγαλύτερο αδαμαντωρυχείο στον κόσμο πόλη Mirny
Το μεγαλύτερο αδαμαντωρυχείο στον κόσμο βρίσκεται στη Ρωσία, κοντά στη μικρή πόλη Mirny στην ανατολική Σιβηρία και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τρύπα που έχει ανοιχτεί ποτέ από τον άνθρωπο. Η εξόρυξη διαμαντιών άρχισε το 1955 και σήμερα το ορυχείο είναι μια τεράστια ανοιχτή τρύπα με βάθος 525 μέτρα και διάμετρο 1,25 χιλιόμετρα.

Το άγριο και παγωμένο τοπίο της Σιβηρίας επιτείνει την, έτσι κι αλλιώς, σκληρή δουλειά που απαιτείται για την εξόρυξη των διαμαντιών. Για τη διάσπαση του παγωμένου εδάφους χρησιμοποιήθηκαν κινητήρες jet και όταν αυτοί απέτυχαν, τότε η μοναδική λύση που απέμενε ήταν να χρησιμοποιηθούν  ισχυρά εκρηκτικά. 

Στα χρόνια της ακμής του, το ορυχείο έφτασε να παράγει 10 εκατομμύρια καράτια διαμαντιών ετησίως, πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Είναι τόσο μεγάλο το ορυχείο που ο εναέριος χώρος πάνω από αυτό έχει αποκλειστεί για τα ελικόπτερα, εξαιτίας των ανοδικών ρευμάτων αέρος που δημιουργούνται.

Η υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας

Η υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας

Η υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας που βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από τη γη και κάποτε αριθμούσε 20.000 κατοίκους.

(Ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία όταν ένας κάτοικος έκανε ανακαίνιση και έριξε τον τοίχο του σπιτιού του.)


Στην «Ανάβαση», ο Ξενοφών ανέφερε ότι οι άνθρωποι στην Ανατολή έμεναν σε πόλεις κάτω από το έδαφος.
Η ανακαλύψεις υπόγειων κατοικιών στην Καππαδοκία, εκατοντάδες χρόνια αργότερα, επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του.
Στο Ντερινκούγιου της Καππαδοκίας βρίσκεται η πιο βαθιά από τις υπόγειες πόλεις, η οποία ανακαλύφτηκε τυχαία πριν από μισό αιώνα.

Το 1963 ένας κάτοικος του Νεβσεχίρ, έκανε ανακαίνιση στο σπίτι του.
Όταν χρειάστηκε να ρίξει έναν από τους τοίχους του σπιτιού, έμεινε άναυδος από αυτό που αντίκρισε.
Πίσω από τον τοίχο υπήρχε ένα δωμάτιο, το οποίο τον οδηγούσε σε μια υπόγεια πόλη.
Καθώς προχωρούσε βρήκε ένα σύστημα ατελείωτων διαδρόμων και συνεχόμενων δωματίων.

Η δημιουργία της υπόγειας πόλης χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια. Ακόμα δεν έχει ανασκαφεί ολόκληρη, σήμερα οι έρευνες βρίσκονται στο ενδέκατο επίπεδο.
Η ακριβής ημερομηνία, ποιοι την δημιούργησαν και για ποιο λόγο οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζήσουν κάτω από την γη, δεν έχει διευκρινιστεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι συμμετείχαν στην κατασκευή της υπολόγισαν όλες τις παραμέτρους καθώς η πόλη έχει μείνει ανέπαφη μέχρι και σήμερα.
Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους Άραβες την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και από τους Χριστιανούς για να αποφύγουν τις Μογγολικές επιδρομές.
Με τις παρεμβάσεις των αρχαιολόγων ήρθαν στο φως πολύ σημαντικά στοιχεία.
Βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα για 20.000 ανθρώπους.

Υπόγειες στοές οδηγούσαν τους κατοίκους σε γειτονικές υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας.
Αποθήκες τροφίμων, αίθουσες συνεδριάσεων, στάβλοι, καταστήματα είχαν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν την ζωή των κατοίκων. Παράλληλα δε, ειδικά συστήματα εξαερισμού μετέφεραν οξυγόνο από την επιφάνεια της γης έως και τα πιο βαθιά επίπεδα.

Σε κάθε όροφο ανακαλύφτηκαν μεγάλες πέτρινες πόρτες που χρησίμευαν για την προστασία των κατοίκων από τους πιθανούς κινδύνους.
Η ανακάλυψη αυτή ενέτεινε τις υποψίες ότι οι κάτοικοι πήγαν να ζήσουν υπόγεια υπό τον φόβο μια μεγάλης φυσικής καταστροφής ή κάποιας εχθρικής επίθεσης.
Στην πραγματικότητα ήταν κρυμμένοι σε μια υπόγεια πολυεπίπεδη πολιτεία.

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Νησί Poveglia στην Βενετία

Νησί Poveglia στην Βενετία
Ένα από τα πλέον τρομακτικά μέρη στον πλανήτη


Το στοιχειωμένο νησί Poveglia βρίσκεται κοντά στη Βενετία, δεν έχει ιδιοκτήτες και απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στο χώρο - Ο μύθος λέει ότι πάνω από 160.000 άνθρωποι κάηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του «Μαύρου Θανάτου» - Φαντάσματα, ήχοι από βασανισμούς αλλά και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα. 


Για να επισκεφτεί κινείς το νησί αυτό θα πρέπει να έχει έγκριση, διαφορετικά ως εναλλακτική λύση είναι να δώστε 200 ευρώ στους ειδικούς που ξέρουν πώς να σας μεταφέρουν στο σημείο χωρίς άδεια και αφού πατήσετε επάνω σε απανθρακωμένα λείψανα νεκρών που έχουν δημιουργήσει ένα παχύ στρώμα κολλώδους τέφρας, ετοιμαστείτε να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία.


Το μυστήριο του «στοιχειωμένου» νησιού στις ιταλικές ακτές είναι μια άσχημη φήμη όσο και ενοχλητική πραγματικότητα. 


Το νησί χρησιμοποιούνταν ως κλινική στο ξέσπασμα του «Μαύρου θανάτου», της πανούκλας. Το 1922 κατασκευάστηκε εκεί μία ψυχιατρική κλινική. Ο επικεφαλής γιατρός βασάνισε και σφάγιασε πολλούς ασθενείς του πριν τρελαθεί και ο ίδιος και αυτοκτονήσει.


Το νησί, σε γενικές γραμμές, δεν το πλησιάζει κανείς.  Ακόμη και οι ψαράδες δεν τολμούν να ρίξουν τα δίχτυα τους στις ακτές, με το φόβο της συλλογής ανθρώπινων οστών.


Η Poveglia πωλήθηκε το 1960 από το ιταλικό κράτος σε έναν ιδιώτη, ο οποίος έζησε εκεί για πολύ λίγο και σύντομα το εγκατέλειψε. Πιο πρόσφατα έγινε γνωστό ότι μία οικογένεια αγόρασε εκ νέου το νησί προκειμένου να το μετατρέψει σε καλοκαιρινό θέρετρο.


Μάταια, όμως. Μία νύχτα κατάφεραν να μείνουν, όχι παραπάνω! Πολλά έχουν ειπωθεί για το νησί αυτό και άλλα τόσα παραμένουν ανεξήγητα μέχρι σήμερα, με τη χειρότερη μοίρα να φαίνεται να το ακολουθεί για αιώνες, καθιστώντας το ως ένα από τα πλέον τρομακτικά μέρη στον πλανήτη.


Στοιχειωμένο ή όχι το νησί έχει μακρά ιστορία, που ξεκινά από τη ρωμαϊκή εποχή, όταν χρησιμοποιήθηκε ως χώρος διαμονής αρχικά και ταφής στη συνέχεια για όσους είχαν προσβληθεί από πανούκλα. Κατά την περίοδο, μάλιστα, του «Μαύρου Θανάτου» στην Ιταλία πολλοί άνθρωποι που εμφάνισαν κάποια συμπτώματα στάλθηκαν εκεί και κάηκαν ζωντανοί.


Η ιστορία λέει ότι πάνω από 160.000 άνθρωποι κάηκαν εκεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ ακόμη και σήμερα στο έδαφος του νησιού τα απανθρακωμένα λείψανα των νεκρών έχουν δημιουργήσει ένα παχύ στρώμα κολλώδους τέφρας που καλύπτει εξ' ολοκλήρου το νησί.
Αιώνες αργότερα, το 1922, πιο φοβερά πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν. Ένα μεγάλο ψυχιατρικό νοσοκομείο χτίστηκε στο νησί, όπου ψυχικά ασθενείς φιλοξενήθηκαν για αρκετό χρόνο. Ενώ οι γιατροί και οι νοσοκόμες δεν παρατήρησαν τίποτα ασυνήθιστο, οι άρρωστοι συχνά ανέφεραν εμφανίσεις φαντασμάτων (θυμάτων της πανούκλας), ήχους από βασανισμούς αλλά και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα!
Αλλά κανείς δεν τους πήρε στα σοβαρά, λαμβάνοντας υπόψη την ψυχική τους κατάσταση. Επιπλέον, ένας παρανοϊκός γιατρός έκανε πειράματα σε ασθενείς, χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες μεθόδους, ενώ βρήκε φριχτό θάνατο πέφτοντας από την οροφή του κτιρίου.
Το πνεύμα του, σύμφωνα με τους θρύλους, είναι αυτό που στοιχειώνει σήμερα το νησί προκαλώντας φόβο και τρόμο στους κατοίκους των παρακείμενων περιοχών. 
Όποια πάντως κι αν είναι η αλήθεια, το νησί έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, με ερείπια και μισογκρεμισμένα σπίτια να θυμίζουν ότι κάποτε εδώ υπήρχε ζωή.
Οι εικόνες του νησιού από μακριά θυμίζουν ειδυλλιακή τοποθεσία, αλλά η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική. 


Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ 

Η πιο «μοναχική» ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο.

Πρόκειται για μια εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και βρίσκεται σε ένα από τα ποιό  αφιλόξενα σημεία του πλανήτη, στην Ανταρκτική και πιο συγκεκριμένα στο νησί King George Island στο Νότιο Πόλο και αυτό είναι και η αιτία που την κάνει να είναι η πιο μοναχική, ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο.


Χτίστηκε το 1990 εξ ολοκλήρου από ξύλο πεύκου της Σιβηρίας και ο σχεδιασμός της παραπέμπει στο παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στιλ των Ρώσων, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει στο εσωτερικό της μέχρι 30 πιστούς.


Επειδή οι καιρικές συνθήκες στην Ανταρκτική είναι δύσκολες, περιλαμβάνοντας δυνατούς ανέμους και ισχυρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, οι κορμοί των δέντρων στερεώθηκαν με ειδικές αλυσίδες, ενώ μια ειδική επένδυση στο εσωτερικό προφυλάσσει την εκκλησία από το νερό της βροχής.


Ο ιερέας της εκκλησίας λέει χαρακτηριστικά: (Η εκκλησία μόνο με την παρουσία της εδώ λέει πολλά.  Για κάθε πιστό, όχι μόνο για τους Ρώσους αλλά κυρίως για τους ξένους, η εμφάνιση μιας εκκλησίας στο. πουθενά δηλώνει απερίφραστα την παρουσία του Θεού στην Ανταρκτική ή ακόμη καλύτερα θα έλεγα. ο Θεός είναι παντού.)


Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ζευγάρια Ρώσων έχουν τελέσει τους γάμους τους στην Αγία Τριάδα της Ανταρκτικής, πιστεύοντας πως η επιλογή τους αυτή τους φέρνει αν μη τι άλλο μέχρι σήμερα πολύ καλή τύχη.

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Sukhoi Su-35BM

Sukhoi Su-35BM
To Sukhoi Su-35 BM (BM: большая модернизация, Μεγάλος εκσυγχρονισμός) είναι μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων ρώσικης κατασκευής. Έχει σχεδιαστεί κυρίως για εναέρια υπεροχή αλλά και για στρατηγικά πλήγματα. Το Su-35 κατασκευάζεται από την Sukhoi Company και θεωρείται ένα υπέρ στρατηγικό όπλο.


Sukhoi Su-35BM
Sukhoi Su-35UB
Τύπος Μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων
Κατασκευαστής OKB Sukhoi Company - Knaapo
Ώση 29 tons kN
Πλήρωμα 1(Su-35), 2 (Su-35UB)
Μήκος 21,9 m
Εκπέτασμα 15,3 m
Ύψος 5,9
Μέγιστο βάρος απογείωσης 34.500 kg
Μέγιστη ταχύτητα 2.400 km/h (2.25 Mach)
Αυτονομία 21,9 km
Μέγιστο ύψος 18.000 m km/h
Βαθμός ανόδου 25.500 m/min
Πυροβόλα 1 GSh-301 30 mm
Έξυπνες βόμβες 8x LGB-250
8x KAB-500KR
3x KAB-1500KR
Βόμβες ελεύθερης πτώσης 10x FAB-500
18x FAB-250
Πύραυλοι αέρος-αέρος 5x R-37M (AA-X-13)
10x R-77 (AA-12)
6x R-73M2 (AA-11)
Πύραυλοι αέρος-εδάφους 1x Kh-59MK
6x Kh-29TE(L)
6x S-25LD
Πύραυλοι αέρος-επιφανείας 5x Kh-35U
6x Kh-31A
Πύραυλοι αντιραντάρ 5x Kh-58U5hE
6x Kh-31PΤο Su-35 αποτελεί το τελευταίο αεροσκάφος της οικογένειας των Flanker. Αποτελεί ίσως την καλύτερη και την πιο βελτιωμένη έκδοση του μαχητικού Su-27, αφού ουσιαστικά συνδυάζει την ευελιξία του τελευταίου και ηλεκτρονικά συστήματα, κινητήρες και όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς (PAK-FA) που αναπτύσσονται στην Ρωσία.


Το Sukhoi-35 είναι σχεδιασμένο πάνω στην βάση που θα κατασκευαστεί το καινούριο αεροσκάφος 5ης γενιάς (Su-50/PAK-FA). Το Su-35 εξελίχθηκε (με βάση το Su-27SM/Su-35Mk2) την δεκαετία του '90 με βάση λύσεις, οι οποίες εφαρμόζονται στην ανάπτυξη του μαχητικού πέμπτης γενιάς. Το αεροσκάφος είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να παρέχει πολύ υψηλές επιδόσεις, όπως: «υπερευελιξία» του αεροσκάφους και τη δυνατότητα εκτέλεσης ακραίων ελιγμών με γωνία προσβολής άνω 90 μοιρών, υπερηχητική ταχύτητα χωρίς αυτό να επηρεάζει την εμβέλειά του, δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ αεροσκαφών, μέσω του οποίου πραγματοποιείται ανταλλαγή δεδομένων στοχοποίησης και ανίχνευση στόχων, αύξηση της δυνατότητας μεταφοράς οπλισμού, ικανότητα για μεγάλη διάρκεια πτήσης σε χαμηλό ύψος, ενώ φέρει ειδική επικάλυψη σε ζωτικά σημεία της δομής, για χαμηλή υπογραφή ίχνους στα ραντάρ του αντιπάλου.Κινητήρες: 
Το προωστικό σύστημα αποτελείται από δυο (2) ισχυρούς στροβιλοκινητήρες διπλής ροής τύπου AL-41F1A, εφοδιασμένους με ακροφύσια κατευθυνόμενης ώσης σε όλους τους άξονες. Οι κινητήρες ελέγχονται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου πτήσης (FBW FADEC). Οι κινητήρες θεωρούνται εκδόσεις των εξελιγμένων κινητήρων AL-41 οι οποίοι προορίζονται για τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς της Ρωσίας, με παλαιότερης γενιάς πυρήνα, πιθανότατα προερχόμενο από τον AL-31. Οι κινητήρες κωδικοποιούνται συχνά σαν 117S και ουσιαστικά μπορούν να χαρακτηριστούν σαν ιδιαίτερα εξελιγμένες εκδόσεις των AL-31, καθώς οι AL-41 θα διαθέτουν έναν εντελώς καινούργιο πυρήνα. Το γεγονός ότι οι κινητήρες αυτοί αποδίδουν 14.5 τόνους ώσης έκαστος καθώς και ότι χάρις στην χρήση εξελιγμένων συνθετικών υλικών και τιτανίου στο σκελετό του αεροσκάφους, το βάρος του έχει μειωθεί κατά 20% του προσδίδει ανεπανάληπτο λόγο ώσης προς βάρους σε σχέση με παλιότερα μοντέλα Su-27 και βελτιωμένες επιδόσεις. Το αεροσκάφος θα διαθέτει ικανότητα υπερηχητικής πτήσης χωρίς την χρήση μετάκαυσης σε μεγάλο φάσμα αποστολών (supercruise), χωρίς όμως οι δυνατότητες του να συγκρίνονται άμεσα με εκείνες αεροσκαφών πέμπτης γενεάς όπως το Raptor.

Cockpit: 
Ο θάλαμος διακυβέρνησης διαθέτει δυο μεγάλες έγχρωμες οθόνες των 19 ιντσών τύπου LCD. Η διαχείρισή τους πραγματοποιείται από κέρσορες που βρίσκονται στο χειριστήριο, στη μανέτα και στα κουμπιά γύρω από αυτές. Για την αποφυγή σφαλμάτων διατίθεται λογισμικό συγχώνευσης δεδομένων. Ο πιλότος φέρει επίσης σκοπευτικό επί κράνους (HMS:Helmet Mounted Sight). Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται ένα σύστημα για την καταγραφή της φυσικής κατάστασης του πιλότου.

Σύστημα ελέγχου του αεροσκάφους: 
Λειτουργίες αυτόματων διορθώσεων σε: trimming, stabilization(σταθερότητα), nozzle control (έλεγχος ακροφύσιων κινητήρα), stall (απώλεια στήριξης). Σύστημα HOTAS (Hands on Throttle and Stick).

Σύστημα καυσίμου: 
Με 2 πρόσθετες δεξαμενές καυσίμου φτάνει την ακτίνα δράσης των 3.600 km. Δυνατότητα ανεφοδιασμού εν πτήση (με χρήση του probe) και λειτουργία tanker.

Σύστημα ναυτιλίας και σύστημα σκόπευσης: 
Έχει συστήματα ραδιοναυτιλίας και αυτόνομο αδρανειακό και δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας. Χρησιμοποιεί ψηφιακό σύστημα χαρτών και μεταδίδει ψηφιακά στοιχεία μέσω οπτικών ινών για υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία. Επίσης διαθέτει ατρακτίδιο σκόπευσης.

Σύστημα Επικοινωνίας: 
Έχει 2 ασύρματους UHF/VHF. Ανταλλάσσει δεδομένα με σύστημα τύπου Link-16. Διαθέτει επίσης δυνατότητα αυτόματης ανταλλαγής στοιχείων μέσω ράδιο καναλιών. Για μεγαλύτερη ασφάλεια διαθέτει και συστήματα κρυπτογράφησης στοιχείων και συνομιλιών από παρεμβολές και υποκλοπές.

Αυξημένη επιχειρησιακή διάρκεια ζωής: 
Αυξήθηκε η επιχειρησιακή ζωή σημαντικών κομματιών του αεροσκάφους. Ο κινητήρας έχει εξαιρετικά μεγάλη επιχειρησιακή ζωή για κινητήρα ρωσικής κατασκευής. Είναι επίσης ανώτερος από κάθε δυτικό αντίστοιχο του.

Ραντάρ: 
Διαθέτει κεραία ηλεκτρονικής σάρωσης(ΑESA). Παρέχει δυνατότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης εναέριων στόχων, κινουμένων στόχων εδάφους και επιφανείας και δυνατότητα χαρτογράφησης, αυτόματο σύστημα εξομάλυνσης της πτήσης σε χαμηλό ύψος και προηγμένο σύστημα ελέγχου βολής και άφεσης οπλισμού.

Δυνατότητες του ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης:

Η ζώνη ιχνηλάτησης (γωνίες ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων) είναι 240 μοίρες σε πλάτος και 60 μοίρες σε ύψος.
Η ζώνη έρευνας και εγκλωβισμού στόχου (σε κλειστή αερομαχία με χρήση «HMS») είναι 120 μοίρες και 60 μοίρες σε ύψος.
Η ζώνη ιχνηλάτησης και εγκλωβισμού (σε κλειστή αερομαχία «Vertical») είναι 10 μοίρες σε πλάτος και 60 μοίρες σε ύψος.
Η ζώνη ιχνηλάτησης και εγκλωβισμού στόχου (σε κλειστή αερομαχία, «HUD») είναι 15 μοίρες σε πλάτος και 10 μοίρες σε ύψος.
Σε κατάσταση «αέρος-αέρος» μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα μέχρι και 30 στόχους και να εξαπολύσει ταυτόχρονη επίθεση σε 8 από αυτούς.
Σε κατάσταση «αέρος-εδάφους» μπορεί να παρακολουθήσει ταυτόχρονα μέχρι και 4 στόχους και να επιτεθεί σε 2 από αυτούς.
Η μέγιστη εμβέλεια σάρωσης είναι 300km - 150nm για αεροσκάφη μικρού μεγέθους (τύπου F-16) και 400km - 200nm για μεγάλου μεγέθους (τάνκερ και AWACS)
Η μέγιστη εμβέλεια εγκλωβισμού στόχου είναι 200km - 100 nm για αεροσκάφη μικρού μεγέθους και 300km - 150nm για μεγάλου μεγέθους.
Για το ραντάρ αυτό αναφέρεται ότι έχει ικανότητα αποκάλυψης στόχων με RCS 0,01 τ.μ. σε απόσταση 90 χιλιομέτρων (το ηλεκτρομαγνητικό αυτό ίχνος θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε εκείνο πυραύλων cruise νέας γενιάς, ενώ πιθανολογείται ότι και τα αεροσκάφη F-35 εξαγωγικής έκδοσης θα έχουν αντίστοιχο ίχνος ραντάρ, σε αντίθεση με εκείνα που προορίζονται για την αμερικάνικη αεροπορία, των οποίων το ίχνος θεωρείται ότι θα είναι τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερο).


Ηλεκτροοπτικό σύστημα:

Η εμβέλεια ανίχνευσης εναέριου στόχου είναι 50 km.
Η εμβέλεια αποστασιομετρησης κινουμένων στόχων εδάφους είναι 30 km.
Η εμβέλεια αποστασιομέτρησης εναέριων στόχων είναι 20 km.
Μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα 4 εναέριους στόχους, ανιχνεύοντας την υπέρυθρη (ΙR) ακτινοβολία που εκπέμπει ο στόχος.
Μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα 2 στόχους εδάφους.
Ικανότητα ανίχνευσης ταυτόχρονα 2 στόχων αέρος και 1 εδάφους.

Σύστημα αυτοπροστασίας: 
Έχει υπερσύγχρονο 3ης γενιάς σύστημα εκτόξευσης θερμοβολίδων/παραπλανητικών φωτοβολίδων. Ο δέκτης προειδοποίησης και αναγνώρισης του παρέχει πληροφορίες διόπτευσης και τύπου της απειλής. Διαθέτει επίσης συστήματα προειδοποίησης ραντάρ, ακτινοβολίας, λέιζερ, εισερχόμενων πυραύλων και προηγμένα συστήματα παρεμβολών (Jammer). Το σύστημα αναφέρεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την στοχοποίηση των πυραύλων αντιραντάρ. Για το σύστημα αυτοπροστασίας αναφέρεται ότι λειτουργεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα λειτουργίας: αυτοάμυνα, αμοιβαία προστασία και προστασία ομάδας.Το σύστημα αυτοπροστασίας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή δεδομένων στόχευσης σε ορισμένους τύπους πυραύλων που θα φέρει το αεροσκάφος, όπως οι πύραυλοι αντιραντάρ και πύραυλοι με σύστημα παθητικής καθοδήγησης.

Μείωση του ίχνους: 
Για τη μείωση του ίχνους του σκάφους έχουν χρησιμοποιηθεί και υλικά που απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επιπλέον η καλύπτρα απέκτησε ειδικό επίχρισμα ώστε να μην μπορεί η ακτινοβολία ραντάρ να εισέλθει στο πιλοτήριο. Η μείωση του μεγέθους των κάθετων σταθερών, και τροποποιήσεις σε θυρίδες προσιτότητας και κεραίες συνέβαλαν στη μείωση του ίχνους. Θεωρείται ότι με αυτές τις βελτιώσεις το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του Sukhoi είναι αντίστοιχο ενός F-16, γεγονός σημαντικό με δεδομένο το μέγεθός του. Το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του Su-35BM εκτιμάται σε 2-4 m2, σημαντικά μικρότερο σε σχέση με προγενέστερα μοντέλα όπως το Su-30 MKI όπου φθάνει τα 20 m2, και κοντά στο ίχνος του EF2000, το οποίο αναφέρεται ότι περιορίζεται σε 1 m2.

Οπλισμός:
Το αεροσκάφος διαθέτει 12 εξωτερικούς φορείς, 4 κάθε από κάθε φτερό και 4 κάτω από την άτρακτο.

Πυροβόλο:
1 πυροβόλο GSh-301 30 mm

Βλήματα:
Αέρος-αέρος: 5x R-37M (AA-X-13), 10x R-77 (AA-12), 6x R-73M2 (AA-11). Το αεροσκάφος θα μπορεί να φέρει την νεώτερη έκδοση R-74 με βελτιωμένα ηλεκτρονικά και μεγαλύτερη αντοχή σε ηλεκτρονικά αντίμετρα.
Aέρος-εδάφους: 1x Kh-59MK, 6x Kh-29TE(L), 6x S-25LD,
Αέρος-επιφανείας: 5x Kh-35U, 6x Kh-31A
Αντι-ραντάρ: 5x Kh-58U5hE, 6x Kh-31P
Το αεροσκάφος μπορεί να φέρει και να εκτοξεύσει πυραύλους cruise με ακτίνα > 300 χιλιόμετρα.
To SU-35BM θα μπορεί να μεταφέρει τις νεώτερες εκδόσεις του R-77 με κινητήρες ramjet και μεγαλύτερη εμβέλεια. Επίσης θα μπορεί να μεταφέρει τον πύραυλο KS-172-1 μακράς ακτίνας δράσης της Novator, με αναφερόμενη εμβέλεια > 300 km.

Βόμβες:
Καθοδηγούμενες με λέιζερ (Laser Guided Bombs): 8x LGB-250, 8x KAB-500KR, 3x KAB-1500KR
Βόμβες ελεύθερης πτώσης (Dumb Bombs, μη καθοδηγούμενες): 10x FAB-500, 18x FAB-250