Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

ΜΑΥΡΗ ΜΑΜΠΑ

ΜΑΥΡΗ ΜΑΜΠΑ
Από τα δέκα πιο πιο δηλητηριώδη φίδια του κόσμου.

Η μαύρη μάμπα (black mamba) είναι ένα από τα 10 πιο δηλητηριώδη φίδια του κόσμου. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος δηλητηριώδες φίδι της Αφρικής και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμια. Η επιστημονική του ονομασία είναι Dendroaspis polylepis. Η ονομασία μαύρη μάμπα σχετίζεται με το εσωτερικό της στοματικής τους κοιλότητας που έχει μαύρο χρώμα. Το φίδι αυτό είναι το πιο γρήγορο φίδι του κόσμου καθώς υπάρχουν καταγραφές ταχύτητας έως και 20 χιλιόμετρα την ώρα. 
Το μέσο μήκος μιας ενήλικης μάμπα είναι 2,5 μέτρα ενώ το μέγιστο είναι 4,5. Ένα δάγκωμα μπορεί να δώσει δηλητήριο ικανό να σκοτώσει 20-40 ανθρώπους. Αν δεν δωθεί αμέσως αντίδοτο, ένα δάγκωμα από τη μαύρη μάμπα είναι θανατηφόρο. 
Όταν στριμωχθεί επιτίθεται αμέσως. Μπορούν να σηκωθούν μέχρι και 120 εκατοστά από το έδαφος. Αντίθετα με άλλα φίδια, χτυπάει συχνά στο κεφάλι και το σώμα ενός ανθρώπου ελευθερώνοντας διάφορες καρδιοτοξίνες και νευροτοξίνες και μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε είκοσι λεπτά. Το φίδι αυτό κυνηγάει τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα. Οι μαύρες μάμπα ζουν κυρίως στα λιβάδια(με γρασίδι) της Αφρικής, κυρίως στο Κονγκό, και τρέφονται με τρωκτικά και μικρά πουλιά παίζοντας σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ασθενειών που μεταδίδονται με αυτά τα ζώα (τρωκτικά κυρίως). 

Το δάγκωμα του μάμπα δεν προκαλεί πόνο παρά μόνο από την αίσθηση των δοντιών του. Όμως αυτό δεν πρέπει να κάνει των άνθρωπο να μην σκέφτεται για το τι επακολουθεί αργότερα.
Το δηλητήριο ενός μαύρου μάμπα προκαλεί παράλυση και αδρανοποίηση του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως συνέπεια να μπλοκάρουν τα όργανα του σώματος μαζί με τους πνεύμονες οπότε αναπόφευκτα έρχεται και ο θάνατος. Υπάρχει αντίδοτο για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά στις περιοχές που βρίσκεται ένα μάμπα δεν υπάρχουν εύκολα γιατροί ή νοσοκομεία. Τα χρονικά όρια που δίνονται μετά από ένα δάγκωμα είναι περίπου 20 λεπτά.  
Ένα ζωντανό θαύμα στο Άγιο Όρος μπροστά στην κάμερα

Ένα ζωντανό θαύμα στο Άγιο Όρος μπροστά στην κάμερα

Ζωντανό Θαύμα στο Άγιον όρος από γέροντα ασκητή μοναχό με το Τίμιο ξύλο που βυθίζεται, κατόπιν προσευχής, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ένα Θαύμα που αξίζει όλοι να το δουν.