Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

CHAND BAORI

CHAND BAORI RAJASTHAN INDIA
ΤΣΑΝΤ ΜΠΑΟΡΙ ΡΑΤΖΑΣΤΑΝ ΙΝΔΙΑ 

Το μεγάλο κλιμακοστάσιο - υδραγωγείο.
Το εντυπωσιακό κλιμακοστάσιο που κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα, ως αφιέρωμα στην Θεά της Χαράς και της Ευτυχίας στην Ινδία.


Το υδραγωγείο Chand Baori είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο βαθιά υδραγωγεία κατασκευασμένα μέσα στη γη με χιλιάδες σκαλοπάτα στις πλευρές του. Βρίσκεται στο χωριό Abhaneri, του Ρατζαστάν της Ινδίας.


Η περιοχή του Ρατζαστάν είναι εξαιρετικά άγονη και ο σχεδιασμός και η δομή του Chand Baori επέτρεπε τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερου νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Το χωριό σήμερα προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Το Chand Baori αποτελείται από 3.500 σκαλοπάτια και έχει βάθος πάνω απο 100 πόδια βαθιά στη γη, καθιστώντας το ενα από τα βαθύτερα και μεγαλύτερα κλιμακοστάσια στην Ινδία! Χτίστηκε από τον βασιλιά Chanda της δυναστείας των Nikumbha το 800 μ.Χ. και ήταν αφιερωμένο στην θεά της χαράς και της ευτυχίας.

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Desert Breath


Desert Breath
Ένα φαραωνικό έργο της Δανάης Στράτου.

Στην αιγυπτιακή έρημο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, η εικαστικός Δανάη Στράτου μαζί με την ομάδα D.A.ST που αποτελείται από την σχεδιάστρια Αλεξάνδρα Στράτου και την αρχιτέκτονα Στέλλα Κωνσταντινίδη δημιούργησαν ένα μοναδικό έργο. Που ονομάζεται αναπνοή της ερήμου ή (Desert Breath) 

Το εν λόγω έργο ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου του 1997 και καλύπτει μια έκταση περίπου 100.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι κώνοι της μιας σπείρας προεξέχουν από τη γη, ενώ της δεύτερης είναι σκαμμένοι σε αυτήν. Όσο προχωρά κανείς από το κέντρο στις παρυφές του έργου οι κώνοι μεγαλώνουν και στο κέντρο υπάρχει μια μικρή κυκλική λίμνη.

Ωστόσο, το έργο βρίσκεται σε κατάσταση αργής αποσύνθεσης αλλά παραμένει ορατό και από το διάστημα, 17 χρόνια μετά την κατασκευή του.


Σύμφωνα με την κατασκευαστική ομάδα το έργο έχει ως στόχο να αναδείξει την απεραντοσύνη της ερήμου όπως αυτή του ανθρώπινου μυαλού.Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

The Lonely Castle

The Lonely Castle
Το μοναχικό κάστρο της ερήμου.
Ο απομακρυσμένος τάφος γνωστός ως Qasr al-Farid είναι χαραγμένος ακριβώς μέσα σε ένα γιγαντιαίο ογκόλιθο και βρίσκεται απομονωμένο στην απέραντη έρημο στα βόρεια της Σαουδικής Αραβίας.

Το Qasr al-Farid, ή το «μοναχικό κάστρο» όπως είναι αλλιώς γνωστό στέκεται εγκαταλελειμμένο αλλά παράλληλα και απόλυτα επιβλητικό, στο ερημικό αυτό τοπίο από τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται σε μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες εμπορικές οδούς, που συνδέει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Αραβικής χερσονήσου.
Οι λόγοι όμως για τους οποίους το μυστηριώδες αυτό μνημείο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ δεν είναι γνωστοί.
Παρά το όνομά του, το επιβλητικό αυτό μνημείο είναι στην πραγματικότητα ένας τάφος και τα περίπλοκα σκαλίσματά του δανείζονται διακοσμητικά στοιχεία από την αιγυπτιακή και ελληνιστική αρχιτεκτονική, αλλά και την αρχιτεκτονική των Ασσυρίων.
Ο τάφος αυτός είναι ο μεγαλύτερος από 131 τάφους μνημεία, οι οποίοι σκαλίστηκαν επάνω σε βράχους στην πόλη Mada'in Saleh την εποχή των Ναβαταίων.

Το μέγεθος του συγκεκριμένου τάφου, ο οποίος είναι γνωστός γιατί στέκεται μόνος, θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό της κοινωνικής τάξης και του πλούτου του «ενοίκου» του, που θα μπορούσε να ήταν κάποιος με θέση εξουσίας.
Το μνημείο βρίσκεται σε έναν προ-ισλαμικό αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Al-Ula. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατάφερε να διατηρηθεί σε πολύ κατάσταση για πάνω από 1.900 χρόνια, κάτι που οι ειδικοί αποδίδουν στο ξηρό κλίμα της περιοχής.

Η συλλογή με τους τάφους-μνημεία της Σαουδικής Αραβίας ανακηρύχθηκαν ως τα πρώτα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της χώρας από την Unesco το 2008.