Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Sokotra island

SOKOTRA ISLAND
Το νησί της ευδαιμονίας 

Το παράξενο αλλά και πανέμορφο νησί της ευδαιμονίας με τα περίεργα δέντρα, έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εξωγήινο τοπίο στην γη. Μοιάζουν με ομπρέλες, ελέφαντες και γιγαντιαία μανιτάρια 






Θεωρείται ως το πιο παράξενο νησί του κόσμου για αρκετούς λόγους. Λευκές αμμουδιές, απότομα βράχια, τρομακτικά βουνά, μοναδικά σπήλαια αλλά και φυτά τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, καθιστούν το νησί Σοκότρα ως έναν από τους πιο «περίεργους» τόπους του κόσμου και συγχρόνως έναν από τους ομορφότερους.

Το αρχιπέλαγος Σοκότρα, σε ελεύθερη μετάφραση «Ευδαιμονία», αποτελεί τμήμα του εδάφους της Υεμένης και αποτελείται από μια μικρή αλυσίδα από τέσσερα νησιά στον Ινδικό Ωκεανό.








Στον Ινδικό ωκεανό υπάρχει ένα νησί που είναι μοναδικό στον κόσμο. Εκεί φύονται μερικά από τα πιο παράξενα δέντρα που υπάρχουν στη γη. Για το λόγο αυτό το αποκαλούν και μέρος των εξωγήινων. Έχει αμμώδεις παραλίες, σπηλιές, ρέματα, καταγάλανα νερά και ένα βραχώδες κόκκινο τοπίο. 
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης είναι απομονωμένο από τον πολιτισμό. Βρίσκεται κοντά στη Σομαλία και στην αφρικανική Ήπειρο. Το νησί ανήκει σε ένα σύμπλεγμα 4 νησιών της Υεμένης, που έχουν γίνει γνωστά για την ιδιαίτερη βλάστηση τους, καθώς τα περισσότερα φυτά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.  





Τον 1ο αιώνα μ. Χ.  το νησί αναφέρεται σε ελληνικό ναυτικό βοήθημα με το όνομα Διοσκουρίδα. Το νησί έχει 700 σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Το 1/3 της χλωρίδας δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. 
Ονομάζεται Σοκότρα, που στη σανσκριτική γλώσσα της Ινδίας σημαίνει ευδαιμονία και σίγουρα η φύση επιβεβαιώνει την ονομασία του. Μια από τις ιδιαίτερες ομορφιές του νησιού είναι τα δέντρα που μοιάζουν άλλοτε με πόδια ελέφαντα η μανιτάρια και άλλοτε με ομπρέλες. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι τα γκρι δέντρα (abenium obesum) που όπως λένε μοιάζουν με πόδι ελέφαντα. Έχουν χοντρούς κορμούς και μικρά κλαδιά με ανθισμένα ροζ λουλούδια. 

Το πιο γνωστό και πολυφωτογραφημένο δέντρο του νησιού είναι το δέντρο του Αίματος του δράκου (dragon tree), το οποίο πήρε το όνομα του από τους κόκκινους καρπούς που παράγει. Το δέντρο του Αίματος του δράκου παράγει μούρα. Ο κόκκινος χυμός τους είναι γνωστός ως το αίμα του δράκου το οποίο κατά τον μεσαίωνα λέγεται πως χρησιμοποιούσαν στη μαγεία. 







Οι καρποί του αποτελούν τροφή για τα πουλιά και τον 18ο αιώνα τη ρητίνη από τα δέντρα τη χρησιμοποιούσαν και για βερνίκι στα βιολιά. Το δέντρο έχει πυκνά κοντά κλαδιά που το κάνουν να μοιάζει με ομπρέλα ή με γιγαντιαίο μανιτάρι. Τα κλαδιά του είναι τεντωμένα ώστε να μπορούν να υγρανθούν από την ομίχλη. 
Ένα άλλο ιδιαίτερο δέντρο στη Σοκότρα είναι το Dendrosicyos, που ο κορμός του μοιάζει με μπουκάλι νερού. Έχει διάμετρο ένα μέτρο και πολυάριθμα μικρά κλαδιά. Το νησί έχει πληθυσμό 40.000 κατοίκους που ζουν αρμονικά με το περιβάλλον. Οι κάτοικοι της Σοκότρα λέγεται πως εκχριστιανίστηκαν από τον Απόστολο Θωμά. 
Η Σοκότρα δεν έχει μόνο περίεργη χλωρίδα, αλλά και πανίδα, καθώς πολλά παράξενα ζώα όπως μια θαλάσσια κάμπια που φτάνει τα τέσσερα μέτρα μήκος και πουλιά που ζουν στα νησί, ανάμεσα τους 140 διαφορετικά είδη πουλιών εκ των οποίων τα 10 είναι μοναδικά στον κόσμο. 





Η Σοκότρα ανήκει στην Υεμένη και βρίσκεται 240 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέρατος της Αφρικής και 380 χιλιόμετρα νότια της Αραβικής Χερσονήσου. Μέχρι πρόσφατα το νησί δεν είχε ούτε δρόμους και οι κάτοικοι ζούσαν τελείως απομονωμένοι ασχολούμενοι με το ψάρεμα και την γεωργία. Τα τελευταία χρόνια το μέρος αναπτύχθηκε κυρίως για οικοτουρισμό λόγω της άγριας ομορφιάς του, την σπάνια βλάστηση και την ηρεμία που προσφέρει.