Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Cutty Sark

Cutty Sark
Το τελευταίο Clipper
Το θρυλικό πλοίο Cutty Sark ναυπηγήθηκε για να διασχίζει τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό με μεγάλες ταχύτητες. Το τελευταίο ταξίδι του έγινε το 1938. Τώρα είναι μόνιμο έκθεμα στο Γκρήνουιτς (Greenwich) στο Λονδίνο, και η ανακατασκευή του έχει υπολογιστεί ότι κοστίζει περίπου 10 εκατομμύρια λίρες.ΤΟ ΙΣΤΟΠΙΚΟ
Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου του 1869, ένα πανέμορφο clipper με απόβαρο 963 τόνους καθελκύστηκε από το ναυπηγείο των Scott και Linton στο Dumbarton του Clyde. Έφερε ένα όνομα που έμελλε να μείνει για πάντα στην Ιστορία, σε όλο τον κόσμο και προορισμένο να κερδίσει τις καρδιές όλων των Βρετανών θαλασσοπόρων μετά μόνο από την μνημειώδη Victory, τη ναυαρχίδα του Νέλσωνα. Το όνομα αυτού Cutty Sark.
To Cutty Sark σχεδιάστηκε από τον Hercules Linton ως ένα εκκεντρικό πολυσύνθετο clipper για τον Jock Willis στο Λονδίνο. 
Έπλευσε στο δρόμο του τσαγιού, από την Κίνα στην Αγγλία, για μερικές σεζόν, χωρίς να διακριθεί ιδιαίτερα. Και έχασε το πηδάλιό του το 1872 στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, όταν διαγωνιζόταν με την Thermopylae προς το Λονδίνο.
Κατόπιν άλλαξε ρότα και ακολούθησε το δρόμο του εμπορίου μαλλιού από την Αυστραλία όταν το εμπόριο τσαγιού ανελήφθη από τα ατμόπλοια. Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν ένα ταχύτατο εμπορικό πλοίο. Παρ΄ όλα αυτά πωλήθηκε στην Πορτογαλία το 1895 και χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό πλοίο με το όνομα Fereirra. 


Και πάλι όμως μπήκε στην ενεργό δράση για μπάρκο με το όνομα Mario do Ambaro  και αυτή τη φορά χάνει τα κατάρτια του σε μια μεγάλη θύελλα ανοιχτά του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, το Μάιο του 1916. .
Τελικά το 1922 αγοράστηκε από τον καπετάνιο Dowman και ανακαινίστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό πλοίο πρώτα στο Falmouth και κατόπιν το 1938 μεταφέρθηκε στις Themes όπου και παρέμεινε μέχρι και το 1949. Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα, όπως είπαμε, μεταφέρθηκε στο Γρήνουιτς ως μουσειακό έκθεμα.

Οι διαστάσεις του:
Απόβαρο: 963 τόνοι
Μήκος: 65 μέτρα
Πλάτος: 11 μέτρα
Βάθος Καρίνας: 7 μέτρα.
Το πλώριο καμπούνι του είναι τεράστιο με μήκος σχεδόν 20 μέτρα.
Το ψηλότερο κατάρτι του 26 μέτρα.

Με διαφορά ήταν το ισχυτότερο Clipper του κόσμου.