Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Belaz 75710

Belaz 75710
Belaz 75710: Το μεγαλύτερο φορτηγό του κόσμου εν δράσει.

Το Belaz 75710 είναι το μεγαλύτερο φορτηγό του κόσμου και έχει αρχίσει πλέον να κυκλοφορεί στα λασπωμένα εδάφη των ορυχείων της Σιβηρίας!

Ο γίγαντας αυτός ζυγίζει 810 τόνους (μικτό βάρος) ενώ είναι ικανό να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο βάρους 450 τόνων, δηλαδή περίπου 25% περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φορτηγό στον κόσμο.Το ύψος του φτάνει τα 8,1 μέτρα, το πλάτος του τα 9,8 μέτρα και το μήκος  του τα 20,6 μέτρα.

Το Belaz 75710 κινείται με ηλεκτροκινητήρες σε κάθε τροχό του, με ισχύ 1.632 ίππων και συνολική ισχύ 6.526 ίππους.

Το πρώτο φορτηγό της Belaz έχει πιάσει δουλειά σε ορυχείο της περιοχής Kuzbass της Ρωσίας.

Η εταιρεία κατασκευής βαρέων χωματουργικών φορτηγών Belaz (από την Λευκορωσία) παρουσίασε το νέο γιγάντιο φορτηγό των 450 μετρικών τόνων (ή 496 τόνων), το οποίο εντυπωσιάζει με τα υπερμεγέθη του χαρακτηριστικά. Όι άνθρωποι χωράνε άνετα να περάσουν από κάτω του όρθιοι, ενώ διαθέτει συνολικό ύψος 8,16 μέτρων, μεταξόνιο 8 μέτρων και πλάτος 9,87 μέτρων.

Για την κίνηση του... Γολιάθ των φορτηγών υπάρχουν δύο πετρελαιοκινητήρες 130 λίτρων (65x2 λτ. ή συνολικά 130.000 κ.εκ.), οι οποίοι αποδίδουν 4.665 ίππους και 18.626 Nm από τις 1.500 σ.α.λ.  Όσο για τους τεράστιους τροχούς του φέρουν ζάντες διαμέτρου 63 ιντσών.

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Γυναίκες καμηλοπαρδάλεις της Βιρμανίας

Γυναίκες καμηλοπαρδάλεις της Βιρμανίας


Οι γυναίκες με ένα χάλκινο πηνίο στο λαιμό, που τον κάνουν να δείχνει μακρύτερο (εξού και ο χαρακτηρισμός «καμηλοπαρδάλεις» που τους αποδίδεται) τριγυρνούν στους δρόμους χωριών της ανατολικής Βιρμανίας αποτελώντας δίχως να δείχνουν να επιβαρύνονται από το παράξενο αυτό φορτίο, τιμώντας και συνεχίζοντας μια παράδοση οι ρίζες της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Οι τεράστιοι αυτοί κρίκοι που φορούν γυναίκες από την ηλικία περίπου των πέντε ετών στην πολιτεία Καγιάν της Ανατολικής Βιρμανίας δίνουν την αίσθηση ενός μακρύτερου, τεντωμένου λαιμού, μια εικόνα που θεωρείται όμορφη στον τοπικό πολιτισμό.


Ο ακριβής λόγος για τον οποίο υιοθετήθηκε αυτή η παράξενη παράδοση είναι ο εξής.
Οι γυναίκες συνήθως έκαναν γεωργικές εργασίες και πάντοτε αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο  επιθέσεων από τις τίγρεις. Τα μεγάλα αυτά αιλουροειδή όταν επιτίθενται, το πρώτο πράγμα που κάνουν στο θύμα τους είναι να το αρπάξουν από ντον λαιμό.


Οι μεγάλοι αυτοί κρίκοι ήταν μία έξυπνη και πρακτική λύση που μάλλον έφερνε αποτέλεσμα.
Ωστόσο σήμερα οι γυναίκες αυτές, πέραν του στολισμού τους με αυτούς τους κρίκους (γιατί για στολισμό πρόκειται), αποτελούν και τουριστική ατραξιόν αφού τα μεγαλύτερα βασικά τους έσοδα προέρχονται από την παράξενη εμφάνιση τους.