Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Eucalyptus deglupta

Eucalyptus deglupta
Ευκάλυπτος deglupta
Ο ευκάλυπτος ουράνιο τόξο
Ο ευκάλυπτος deglupta είναι ένα ψηλό δέντρο, κοινώς γνωστό ως ευκαλύπτου ουράνιο τόξο και βρίσκεται σε μια περιοχή που καλύπτει τη Νέα Βρετανία , τη Νέα Γουινέα , το Seram , το Sulawesi και το Mindanao και είναι το μοναδικό είδος Ευκαλύπτου με φυσική έκταση που εκτείνεται στο βόρειο ημισφαίριο. Ευδοκιμεί σε τροπικά δάση που έχουν πολύ βροχή.


Ο μοναδικός φλοιός πολλαπλών χρωμάτων είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του δέντρου. Τα μπαλώματα εξωτερικού φλοιού ρίχνονται ετησίως σε διαφορετικούς χρόνους, παρουσιάζοντας ένα φωτεινό πράσινο εσωτερικό φλοιό. Αυτό στη συνέχεια σκουραίνει και ωριμάζει για να δώσει μπλε, πορφυρό, πορτοκαλί και στη συνέχεια καφέ τόνους. Ο φλοιός της προηγούμενης σεζόν ξεφλουδίζει σε λωρίδες γιανέο φλοιό κάτω. Η διαδικασία αποφλοίωσης έχει ως αποτέλεσμα κάθετες γραμμές κόκκινου, πορτοκαλί, πράσινου, μπλε και γκρι. Τα χρώματα του φλοιού δεν είναι τόσο έντονα έξω από το εγγενές εύρος του δέντρου. 


Η E. deglupta μεγαλώνει μέχρι πλάτος 2 m (6 πόδια) και πάνω από 60 m (200 πόδια) ψηλό.
Σήμερα το δέντρο αυτό αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο σε φυτείες δέντρων , κυρίως για χαρτοπολτό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκού χαρτιού. Είναι το κυρίαρχο είδος που χρησιμοποιείται για φυτείες pulpwood στις Φιλιππίνες.


Καλλιέργεια
Ο Eucalyptus deglupta καλλιεργείται ως διακοσμητικό δέντρο , για φύτευση σε τροπικούς και υποτροπικούς κήπους και πάρκα. Δεν είναι ανθεκτικό στους παγετούς. Οι πολύχρωμες ραβδώσεις που καλύπτουν τον κορμό είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο σχεδιασμού τοπίου .


Στις ΗΠΑ, ο ευκάλυπτος του ουράνιου τόξου αναπτύσσεται στο κλίμα χωρίς παγετό που βρίσκεται στη Χαβάη και στις νότιες περιοχές της Καλιφόρνια, του Τέξας και της Φλόριντα. Είναι κατάλληλο για τις ζώνες σκληρότητας φυτών των ΗΠΑ 10 και άνω. Στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, το δέντρο αυξάνεται μόνο σε ύψη από 100 έως 125 πόδια. Αν και αυτό είναι μόνο περίπου το ήμισυ του ύψους που μπορεί να φτάσει, εντούτοις  εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο δέντρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου