Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Ijen volcano

Ijen volcano 
ijen volcano blue flame
Το ηφαίστειο που βγάζει μπλε λάβα

Το σύμπλεγμα των ηφαιστείων  Ijen είναι μια ομάδα σύνθετων ηφαιστείων στο Banyuwangi Regency της ανατολικής Ιάβας της Ινδονησίας.
Βρίσκεται μέσα σε μια μεγαλύτερη καλντέρα των Ijen, που έχει περίπου 20 χιλιόμετρα πλάτος. Το στρωματοβόλο Gunung Merapi είναι το υψηλότερο σημείο αυτού του συγκροτήματος. Το όνομα "Gunung Merapi" σημαίνει "βουνό της φωτιάς" στην ινδονησιακή γλώσσα (api είναι "φωτιά"). Το Όρος Merapi στην κεντρική Java και το Marapi στη Σουμάτρα έχουν την ίδια ετυμολογία.


Το παράξενο εδώ είναι ότι το ηφαίστειο βγάζει "μπλε" λάβα. Ο λόγος για το ινδονησιακό ορυχείο θείου "Kawah Ijen" που αποτελεί μέρος του ηφαιστείου Ijen.
Το συγκεκριμένο ηφαίστειο είναι ενεργό και βρίσκεται σε 200 μέτρα βάθος. Διαθέτει μάλιστα τη μεγαλύτερη όξινη λίμνη θειικού οξέος στον κόσμο.


Καθημερινά, ανθρακωρύχοι μεταφέρουν το θείο με καλάθια από τον πυθμένα του κρατήρα. Τις βραδινές ώρες, το θέαμα είναι εντυπωσιακό.
Μετά τη δύση του ηλίου, η πυράκτωση αναδύεται από τα βάθη του κρατήρα προκαλώντας ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα.


Το υγρό θείο υψηλής θερμοκρασίας που ρέει από την άκρη της λίμνης φουντώνει σε μπλε φλόγες που φτάνουν μέχρι και τα 5 μέτρα σε ύψος. Το θείο που εξορύσσεται στο Kawah Ijen είναι από τα πιο αγνά στην Ινδονησία και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και χημικών.


Ο φωτογράφος Olivier Grunewald απαθανάτισε την έκρηξη, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις και τα αέρια, ενώ στην προσπάθειά του να λάβει τις τέλειες φωτογραφίες έχασε δύο φακούς και μια φωτογραφική μηχανή. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι παραπάνω από εντυπωσιακό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου